Ping: 0 ms
Download
Mbps
Upload
Mbps
IP Address:

интернет брзина тест

Што е интернет тест за брзина?

Интернет брзински тест е процес на анализирање на параметрите за широкопојасен интернет преку испраќање на мала датотека од серверот и мерење на времето што е потребно за да се преземе, а потоа да се вчита датотеката назад кон серверот. На патот, исто така, може да се пресметаат параметри како треперење и загуба на пакети. Некои домаќини за проверка на брзината, исто така, мерат пинг, што е време за порака да се направи кружен пат од испраќачот до целта и назад, со испраќање на пакет за ехо барање на Интернет протокол за контрола (ICMP) на хостот.

Најдобрите брзи тестови имаат повеќе хост-сервери низ целиот свет, кои му овозможуваат на корисникот да ја тестира интернет брзината на различни локации. Најдобро е да се тестира брзината со сервер кој е во близина на серверот на веб-сајтот или веб-апликацијата во употреба; во спротивно, пријавената брзина не ја одразува вистинската работна брзина на корисникот.

Што е пинг?

Пинг е време на реакција на вашата врска – колку брзо ќе добиете одговор откако ќе испратите барање. Брз пинг значи поотворена конекција, особено во апликации каде тајмингот е сè (како видео-игри). Пинг се мери во милисекунди (ms).

Што е брзина на преземање?

Брзината на преземање е колку брзо можете да ги повлечете податоците од серверот за вас. Повеќето врски се дизајнирани да преземаат многу побрзо отколку што се прикачуваат, бидејќи најголем дел од активноста на интернет, како вчитување на веб-страници или стриминг видеа, се состои од преземања. Брзината на преземање се мери во мегабити во секунда (Mbps).

Што е брзина на испраќање?

Брзината на испраќање е колку брзо испраќате податоци од вас на други. Подигнувањето е неопходно за испраќање големи фајлови преку е-пошта, или при користење видео-разговор за разговор со некој друг онлајн (бидејќи мора да го испратите вашиот видео доведен до нив). Брзината на поставување се мери во мегабити во секунда (Mbps).